Po karierze prezydenckiej, Witold Wróblewski obejmuje stanowisko dyrektora Zarządu Dróg Powiatowych w Pasłęku

Witold Wróblewski, znany z pełnienia funkcji prezydenta miasta Elbląga przez dekadę od 2014 do 2024 roku, właśnie rozpoczął nowy etap w swojej karierze. Otóż, został mianowany na stanowisko dyrektora Zarządu Dróg Powiatowych w Pasłęku. Decyzję o powołaniu go na tę funkcję, której kadencja trwa przez rok, podjął starosta elbląski – Maciej Romanowski. Oficjalne objęcie stanowiska przez Wróblewskiego miało miejsce 1 sierpnia.

Zgodnie z informacjami z pierwszego dnia sierpnia, główna siedziba Zarządu Dróg Powiatowych w Pasłęku była miejscem spotkania pracowników z nowym dyrektorem. Podczas tego wydarzenia starosta elbląski, Maciej Romanowski, wręczył Witoldowi Wróblewskiemu dokument potwierdzający objęcie przez niego funkcji dyrektora instytucji na okres jednego roku. W takich przypadkach samorząd nie musi przeprowadzać konkurów na to stanowisko.

Wiek Wróblewskiego to w tym roku 65 lat. Po czasie pełnienia funkcji prezydenta Elbląga w latach 2014-2024 nie ubiegał się o reelekcję, wybierając zamiast tego poparcie dla Michała Missana z Koalicji Obywatelskiej podczas wyborów. Próba zdobycia mandatu w kwietniowych wyborach samorządowych do Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego jako kandydat komitetu Trzecia Droga okazała się nieskuteczna.

Po zaprzysiężeniu nowego prezydenta Elbląga, Michała Missana, 6 maja, Wróblewski nie podejmował żadnej pracy – przynajmniej tak wynika z naszych informacji. Obecnie jego działalność zawodowa skupia się na zarządzaniu Zarządem Dróg Powiatowych w Pasłęku, którego centrala znajduje się w Elblągu. Został zatrudniony na okres dwunastu miesięcy – takie informacje przekazała nam Magdalena Federewicz, rzecznik prasowy starosty elbląskiego.

Starostwo Powiatowe informuje na swojej stronie internetowej, że „ZDP pełni kluczową funkcję w zapewnieniu sprawnej i bezpiecznej komunikacji w regionie a także w zarządzaniu i utrzymaniu infrastruktury drogowej na poziomie powiatu. Uczestniczy m.in. w planowaniu i realizacji inwestycji drogowych, w tym budowy nowych dróg oraz modernizacji istniejącej infrastruktury.”

Starosta elbląski, Maciej Romanowski, odnosił się do decyzji o zatrudnieniu byłego prezydenta Elbląga na stanowisku dyrektora ZDP. Twierdził, że powodem tego ruchu było poszukiwanie osoby doświadczonej i wykazującej odpowiednią wiedzę, która mogłaby pokierować ZDP. Podkreślał również bogate doświadczenie Witolda Wróblewskiego jako byłego prezydenta i wicemarszałka.

Starałem się skontaktować z Witoldem Wróblewskim w tej sprawie, lecz bez rezultatu. W sekretariacie ZDP poinstruowano mnie, aby wszystkie pytania dotyczące nominacji nowego dyrektora kierować do starosty Macieja Romanowskiego. Mając na uwadze również pytania bezpośrednio do Witolda Wróblewskiego, wysłałem je mailem i czekam na odpowiedź.