Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

1282
Wyświetleń

 

Składniki:

  • kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) – 6 sztuk
  • mąka tortowa – 160 gramów
  • drobny cukier lub cukier puder – 150 gramów
  • kakao – 10 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • aromat migdałowy – 1 łyżeczka
  • kostka do pieczenia Kasia – 40 gramów
  • jajka – 2 sztuki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • biała czekolada – 200 gramów
  • gorzka czekolada 60% – 150 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
  • gorzka czekolada 60% – 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją
    objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao)
    przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej
    łyżce, cały czas delikatnie ubijając.
  2. Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22 cm kostką do pieczenia Kasia i wyłóż ją papierem do
    pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45
    minut w temperaturze 170-180°C.
  4. Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.
  5. Zmiksuj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej
    rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe
    ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem.
    Wstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw
    do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.

 

 

 

źródło:przepisy.pl

 

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>