Snickers z mascarpone

1 kwietnia 2017 23:29
More videos
2,137
Wyświetleń
   

Składniki na formę 22 na 28 cm
350 g krakersów

puszka masy kajmakowej

330 ml śmietany 30%

500 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan – fixu

 

Masa orzechowa

300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli

120 g masła

1/2 szklanki cukru kryształu

4 łyżki miodu

Polewa

1/4 szklanki mleka

100 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

przepis
W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów.
Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów.

masa serowa

Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i dokładnie ją rozprowadzamy a na niej układamy kolejną warstwę krakersów.

masa orzechowa

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier i ciągle mieszamy, żeby masa się
nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na krakersy wykładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając.

polewa

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia.
Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

 

źródło:smakowitedania.com

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>