Ptasie mleczko z malinami

19 sierpnia 2016 11:24
More videos
946
Wyświetleń
   

Składniki na tortownicę 23 cm

  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 300 g malin
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przepis

Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała.
Do miski wlewamy 200 g mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała.
Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki.
Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta.
Na wierzchu torcika układamy maliny i całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tak przygotowane ptasie mleczko dekorujemy miętą i podajemy.

 

źródło:smakowitedania.com

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>