Ptasie mleczko z malinami
Składniki na tortownicę 23 cm
- 12 okrągłych biszkoptów
- 300 g malin
- 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
Przepis
Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty.
Galaretkę agrestową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała.
Do miski wlewamy 200 g mleka zagęszczonego, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy, a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę z pierwszą warstwą masy wstawiamy do lodówki aby stężała.
Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę, dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki.
Do miski wlewamy pozostałe mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość, dodajemy lekko stężałą ale jeszcze lejącą się galaretkę i całość dokładnie łączymy a następnie przekładamy na pierwszą warstwę ciasta.
Na wierzchu torcika układamy maliny i całość ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tak przygotowane ptasie mleczko dekorujemy miętą i podajemy.
źródło:smakowitedania.com