Przepisy na wiosenny lunch

1845
Wyświetleń

W obiadowej roli – sałatka z kurczakiem

Wstając rano, przeważnie nie mamy dużo czasu na przygotowanie
posiłku do pracy. Rozwiązaniem może być szybka sałatka, która – dzięki
dodatkowi mięsa – znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Kurczaka podsmażamy
przez około 10 minut, a potem dodajemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę i
ser. „Do przygotowanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso,
ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do
sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni
Knorr.

Składniki:

pierś kurczaka
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z
trybulą Naturalnie Smaczne Knorr
Przyprawa do pikantnego
kurczaka Knorr
2 garście rukoli
6 łyżek kukurydzy z puszki
6 łyżek fasoli czerwonej
papryka zielona
6 pomidorków koktajlowych
50 g sera feta
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:

Przygotuj sos – zawartość Sosu sałatkowego rozmieszaj z
sokiem z cytryny i oliwą. W ten sposób stworzysz aromatyczny dressing.
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop
oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut
z każdej strony) i wystudź.
Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój
w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w
kostkę 1 cm x 1 cm.
Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do
pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według
własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym
sosem i gotowe!
Na drugie
śniadanie – z „kanapkowymi składnikami”

Kolejna sałatka też będzie układana warstwami. Składniki te
same, które położylibyśmy na kanapce – ale podane w formie słoikowej kompozycji
stanowić będą pyszną odmianę. Do słoiczka wkładamy bowiem pokrojoną w cienkie
paseczki szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Smaku nada sałatce starty
ser oraz rukola z lubczykiem. „Szynkę możemy zastąpić wędzoną piersią kurczaka” – opowiada szef kuchni
Knorr.

Sałatka z szynką i selerem

Składniki:

Sos sałatkowy
Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
seler ze słoika pokrojony w cienkie paseczki
rukola
300 g szynki konserwowej
100 g suszonych pomidorów
2 czerwone cebule
100 g majonezu
100 g żółtego sera
pęczek natki lubczyku
3 łyżki ketchupu pikantnego
czarny pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:

Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w
cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk
posiekaj i połącz go z rukolą.
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup,
oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, dla nadania kompozycji smaku. Do
sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.
Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe
wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch
nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym
pieprzem.
Wykwintnie na lunch, czyli sałatka ze szparagami

Pomysł na
szparagi? Doskonałe do sałatek, makaronów, pizzy, a nawet jajecznicy! Świetnie
odnajdą się także w sałatkach. W połączeniu z rukolą i truskawkami stworzą
wyjątkową kompozycję – idealną na lunch. Składniki miesza się z przygotowanym
wcześniej dressingiem na bazie sosu sałatkowego Truskawka z chilli Naturalnie
Smaczne Knorr. „Przełóżmy je do miski i posypmy uprażonymi kawałkami szynki
oraz parmezanem. Z wierzchu polejmy kremem balsamicznym. Do sałatki można dodać
prażone migdały” – radzi Piotr Murawski.

Sałatka z rukoli ze szparagami i truskawkami

Składniki:

200 g rukoli
pęczek białych szparagów
Sos sałatkowy Truskawkowy z
chili Naturalnie Smaczne Knorr
2 cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g truskawek
200 g szynki parmeńskiej
100 g sera parmezan
krem balsamiczny do podania
Sposób przygotowania:

Szparagi obierz, przekrój wzdłuż i pokrój w kawałki o
długości 3 cm. Ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Wystudź.
Wyciśnij sok z dwóch cytryn i podziel go na dwie części.
Do jednej części soku dodaj szklankę wody i dwie łyżki cukru, a następnie
w powstałej w ten sposób zalewie umieść ugotowane szparagi na co najmniej
jeden dzień. Drugą cześć soku połącz z oliwą i sosem sałatkowym.
Szynkę parmeńską pokrój w paseczki, przełóż ją na tacę z
pieca wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na
około 10 minut.
Ser parmezan pokrój w cienkie plasterki i pokrusz, a
truskawki przetnij na pół.
Rukolę, truskawki i marynowane szparagi wymieszaj z dressingiem
na bazie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr, aby nadać kompozycji
niezwykły smak. Przełóż do miski i posyp uprażonymi kawałkami szynki,
następnie serem parmezan, a na koniec polej z wierzchu kremem balsamicznym.
Zawsze pod ręką – czyli na zielono
sezonowo

Szpinak z
boczkiem to wcale nie nowe połączenie, ale jak zwykle bardzo pyszne. Kompozycję
z ich udziałem warto mieć pod ręką w pracy, kiedy przyjdzie nam ochota na małe,
ale jednak treściwe co nieco. Boczek najpierw się piecze,
a potem dodaje do sałatki. Do smaku najlepiej dodać truskawki, na które zbliża
się właśnie sezon! „Jeśli lubimy sałatki w wersji pikantnej, możemy dodać
do sosu odrobinę posiekanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne” –
poleca szef kuchni Knorr. Całości dopełnią grzanki i orzeszki.

Składniki:

100 g szpinaku
świeżego
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne Knorr
6 plastrów boczku
wędzonego
6 świeżych
truskawek
30 g sera koziego
łyżka orzeszków
piniowych
2 kromki pieczywa
tostowego
kilka listków
świeżej mięty
3 łyżki octu
balsamicznego
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
Dijon
3 łyżki oliwy z
oliwek
Sposób przygotowania:

Przygotuj sos –
zawartość Sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz
oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku, energicznie nim
potrząsając. Tak oto powstanie pyszny sos, który dokładnie połączy
składniki.
Boczek umieść
między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą
i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak
porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na
ćwiartki.
Pieczywo okrój ze
skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni
na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.
Szpinak nałóż do
słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej
przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz
grzankami i podawaj.

 

Przepisy na wiosenny lunch

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>