„Naciski, przecieki, szantaż…”. Czy PO naciska na prezydenta ratując stanowisko prezesa EPEC?

Wyświetleń

Spotkanie się odbyło, ale w sprawach dotyczących miasta. Poseł Elżbieta Gelert i senator Jerzy Wcisła ponownie spotkali się z prezydentem Witoldem Wróblewskim. Oficjalnie, w sprawach ważnych dla Elbląga. Nieoficjalnie zaś mówi się, że mogło chodzić o stołek prezesa EPEC.

Kariera prezesa EPEC, Łukasza Piśkiewicza „wisi na włosku”, po raportach kontrolnych Urzędu Zamówień Publicznych, Centralnego Biura Antykorupcyjnego oraz Urzędu Miejskiego w Elblągu. Wykazano bowiem nieprawidłowości przy przetargu na modernizację sieci ciepłowniczej w mieście.

O tym szerzej pisaliśmy tu:

Po szeregu kontroli zaczęto dość głośno mówić o tym, że prezydent Witold Wróblewski chciałby jednak zmienić prezesa miejskiej spółki ciepłowniczej. Mimo, iż Łukasz Piśkiewicz wszystkie postawione zarzuty odpierał, odwoływał się od decyzji organów kontrolujących, a nawet zamawiał w kancelariach prawnych opracowania i ekspertyzy, które miały potwierdzić, że nieprawidłowości przy przetargu jednak nie było.

Wkrótce po tym odbywa się jedno spotkanie prezydenta Wróblewskiego z poseł Elżbietą Gelert oraz senatorem Jerzym Wcisłą. Ma w nim również uczestniczyć prezes EPEC, Łukasz Piśkiewicz.  Prezydent potwierdza, że spotkanie się odbyło. Parlamentarzyści Platformy Obywatelskiej również przyznawali, że z prezydentem się spotkali, ale… w ważnych dla miasta sprawach. Senator Jerzy Wcisła poszedł dalej, i na jednej z konferencji prasowych zdementował informacje, jakoby naciskał na prezydenta miasta, aby nie dymisjonował prezesa EPEC. Dodał, że Łukasz Piśkiewicz, w obliczu wszystkich zarzutów, musi bronić się sam.

Jednak 6 kwietnia br., wieczorem dociera do nas kolejna informacja. Jeden z Czytelników pisze do naszej redakcji:

A co robili wczoraj razem od 8.00 do 8.45 u Witolda Wróblewskiego senator, posłanka i prezes EPEC? Czy prawdą jest, że szantażowali Wróblewskiego i on powiedział: „w takim razie zrywam koalicję”, a chodzi o przedłużenie prezesowi EPEC kadencji? Po powrocie wczoraj od Wróblewskiego PO zrobiło zarząd i między innymi ponoć podjęto decyzję, że na prezydenta wystawią radnego z Pogotowia. Wróblewski po wizycie koalicjantów wpadł w furię i odmówił wszystkie wcześniejsze spotkania.”

Nasz czytelnik dodawał, że spotkanie było „głośne”. Uniesione tony głosów słychać było podobno na korytarzu urzędowym.

O takim spotkaniu informował też dziennik info.elblag.pl, w którym mogliśmy przeczytać: „W środę rano po raz kolejny doszło do spotkania Witolda Wróblewskiego, Elżbiety Gelert i Jerzego Wcisły. Ponownie pojawiły się pogłoski o tym, że parlamentarzyści chcieli wstawić się za partyjnym kolegą. Na szali miało być postawione nawet wycofanie poparcia, jakiego Platforma Obywatelska udzieliła w wyborach Prezydentowi”.

Co na to Urząd Miejski w Elblągu? Oficjalne stanowisko prezydenta miasta przedstawiła Joanna Urbaniak, rzecznik prasowa Witolda Wróblewskiego.

– Informuję, że w ubiegłym tygodniu prezydent spotkał się z wymienionymi parlamentarzystami. Spotkanie dotyczyło jednak tematów związanych z rozwojem miasta – informuje Joanna Urbaniak.

To już kolejne spotkanie, które podobno miało się odbyć w składzie: prezydent Witold Wróblewski, poseł Elżbieta Gelert, senator Jerzy Wcisła oraz prezes EPEC Łukasz Piśkiewicz. Jeśli informacje gazety są prawdziwe, to pojawia się również wątek nacisków na prezydenta miasta, a wręcz szantażu zerwania koalicji przez Platformę Obywatelską. Przypomnijmy, że PO wraz z SLD wspierają obecnego prezydenta Witolda Wróblewskiego w Radzie Miejskiej, choć to poparcie ma dość małe znaczenie w obliczu 13 radnych PiS.

Skąd taka nerwowość? Prezydent Witold Wróblewski zapowiedział bowiem, że w kwietniu, najpóźniej w maju br. ma się odbyć zgromadzenie wspólników Elbląskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej. Prezydent chce w ten sposób zakończyć kadencję obecnego prezesa EPEC i rozpisać konkurs na to stanowisko. Jak mówił na łamach dziennika info.elblag.pl, jest mało prawdopodobne, aby kadencja prezesa Łukasza Piśkiewicza została przedłużona.

1 komentarz

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>