Mięsne faworki

427
Wyświetleń

Przepis:

1.Drobno siekamy czerwoną paprykę, czosnek i natkę pietruszki, wyciskamy sok z limonki doprawiamy solą i zalewamy oliwą.
2. 100g porcje mięsa cieńko rozklepujemy, nadając podłużny prostokontny kształt.
3.Nakładamy polędwicę na pierś z kurczaka, lekko tłuczemy aby się zespoiły, ozcinamy i wywijamy jak faworki.
4.Smarujemy obficie marynatą i odstawiamy na 1h do lodówki.
5.Pozostałe paprykę, cukinię i pieczarki kroimy na nieduże kawałki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
6.Rozgrzewamy płytę kamienną do grillowania Lavastone, używając płyty pierwszy raz, należy ją rozgrzać w piekarniku w najwyższej temperaturze przez około 30 minut.
natłuszczając ją uprzednio niewielką ilością oliwy a następnie powoli ostudzić. Po takim przyszykowaniu jest ona gotowa do użycia.
Płytę można rozgrzewać na palniku od kuchenki. butli turystycznej (dbając o to by zastosować siatkę rozprowadzającą płomień), piekarniku lub grillu.
Po nagrzaniu płyty należy ją posypać solą i na tak przygotowany kamień położyć wybrane składniki.

Składniki :

400g polędwicy wołowej
400g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki
1 mała cukinia
6 pieczarek
cebula
marynata:
3 ząbki czosnku
1 limonka
1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka natki pietruszki
6 łyżek oliwy, sól

 

 

 

źródło: Videokuchnia.pl

Mięsne faworki

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>