Domowa szynka wędzona

4 stycznia 2017 14:57
More videos
647
Wyświetleń
   

Lista Składników

  • 5 kg szynki wieprzowej
  • 2,5 l wody
  • 200-250g soli peklowej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 5-6 goździków
  • 5-6 owoców jałowca
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Przepis krok po kroku

  • 1.Do garnka wlewamy wodę, 0,5l na każdy kilogram mięsa.
  • 2.Dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i całkowicie studzimy.
  • 3.Odmierzamy ilość soli peklowej, ja daję na 1kg mięsa-0,5l wody-50g soli peklowej.
  • 4.Rozpuszczamy w marynacie razem z cukrem.
  • 5.Mięso umieszczamy w wyparzonym naczyniu, może to być glinianka, czy też plastikowe wiaderko.
  • 6.Zalewamy solanką, ewentualnie dociążamy aby szynka była całkowicie zamoczona.Peklujemy 10dni.
  • 7.Najlepiej codziennie, mięso obracamy, możemy je także kilkakrotnie po nakłuwać.
  • 8.Po wyjęciu z zalewy osączamy.
  • 9.Siatkę wędzarniczą naciągamy na plastikową rurę wentylacyjną, wiążemy supełek i przekładamy przez nią mięso.
  • 10.Zawieszamy na drążku i pozostawiamy tak w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
  • 11. Umieszczamy w szafie wędzarniczej, mocujemy wentylator, nastawiamy temperaturę na 40C i osuszamy około 2h.
  • 12. W miejsce wentylatora wkładamy generator dymu, wsypujemy zrębki, podnosimy temperaturę do 60C wędzimy do uzyskania pożądanego koloru około 4 h.
  • 13.W garnku nagrzewamy wodę do temperatury okoł 75C, wkładamy szynki, najlepiej zaraz po uwędzeniu.
  • 14.Jeżeli posiadamy termometr do mięsa to wbijamy go w szynkę, parzymy aż temperatura w środku osiągnie około 67C, nam to zajęło 1,5h.
  • 15.Wędlinę po sparzeniu hartujemy najlepiej w lodowatej wodzie, następnie osuszamy i wkładamy na noc do lodówki.

źródło: videokuchnia.pl

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>