Ciasto Pychotka

17 września 2016 19:27
More videos
2,304
Wyświetleń
   

Lista Składników

ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 100g orzechów włoskich

beza:

  • 6 białek
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 200g masła

Przepis krok po kroku

  • Do miski przesiewamy makę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanillią, następnie wcieramy miękkie masło, dodajemy żółtka i krótko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkladamy na 30 min do lodówki.
  • Połąwę mleka miksujemy z żółtkami, dosypujemy oba gatunki mąki, resztę mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, cukier puder i cukier waniliowy, dodajemy resztę mleka z rozprowadzoną mąką, podgrzewamy stale mieszając aż wszystko nam zgęstnieje i studzimy.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
  • Ciasto wylepiamy na całej powierzchni blachy do pieczenia( standartowej bedącej na wyposażeniu piekarnika), którą wcześnij przykrywamy papierem do piecania, smarujemy dżemem z czrnej porzeczki, nakładamy ubitą pianę i posypujemy orzechami.
  • Wstawiamy do rozgrzanego na 160C piekarnika, z wlączonym termoobiegiem i pieczemy około 35 min
  • Przestudzone ciasto kroimy na pół, jedną cześć pokrywamy kremem i przykrywamy drugą, wstawiamy do lodówki i gotowe!

 

źródło: videokuchnia.pl

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>