6 korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek

162
Wyświetleń

Wszyscy dobrze wiemy, jak wygląda czarna porzeczka i znamy jej charakterystyczny, kwaskowaty smak. Nieco mniejszą popularnością cieszy się czerwona odmiana tego owocu. Na nią również warto zwrócić uwagę, ponieważ skrywa w sobie wiele wspaniałych właściwości. Mimo iż wygląda niepozornie, jest źródłem niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.

Czerwone porzeczki mają nieco bardziej cierpki smak niż czarne porzeczki. Z owoców tych zazwyczaj robi się dżemy, soki i przetwory. Można również dodawać je do sałatek, różnego typu dań, deserów i drinków. Są też wykorzystywane w medycynie alternatywnej.
1. Pomagają zachować zdrowe serce

Dzięki wysokiemu poziomowi potasu, owoc ten jest korzystny dla naszego serca i odgrywa ważną rolę w zachowaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Pomaga również zapobiegać nadciśnieniu. Potas jest też bardzo ważny dla innych naszych organów, w tym nerek oraz znany jest z tego, że zmniejsza ryzyko udarów.
2. Pomagają walczyć z infekcjami

Czerwone porzeczki wspomagają funkcjonowanie systemu immunologicznego. Jeden kubek zaspokaja aż 77 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C jest silnym, naturalnym, rozpuszczalnym w wodzie antyoksydantem, który pomaga organizmowi rozwijać odporność na czynniki zakaźne i eliminować rakotwórcze wolne rodniki.

3. Czerwona porzeczka jest świetna dla naszych włosów
Czerwone porzeczki są dosłownie „napakowane” składnikami odżywczymi. Czerwona porzeczka jest świetna dla naszych włosówadnikami odżywczymi, które są szczególnie korzystne dla naszej skóry. Owoce są bogate w witaminy B i witaminę C.

Witamina C ma zdolność do odwracania uszkodzeń w komórkach naszej skóry, spowodowanych przez wolne rodniki. Zarówno witamina B, jak i C, chronią skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania słonecznego.

Odpowiednie spożycie witaminy C nie tylko wzmacnia system immunologiczny, ale również tworzy i utrzymuje kolagen, ważne białko znajdujące się w włosach i skórze.

4.Czerwona porzeczka wspiera produkcję czerwonych krwinek

Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które, jak powszechnie wiadomo, jest minerałem niezbędnym przy tworzeniu czerwonych krwinek. Czerwone krwinki stanowią 40-45 proc. całkowitego składu krwi. Są one bardzo ważne, ponieważ pełnią rolę w transporcie krwi i innych składników odżywczych do różnych komórek i organów w naszym organizmie. Brak żelaza może pociągać za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych (niedokrwistość, zmęczenie i osłabienie mięśni). Można ich uniknąć spożywając żywność bogatą w żelazo, w tym owoce, takie jak czerwone porzeczki.
5. Na mocne kości

Czerwone porzeczki są bogatym źródłem witaminy K, która jest skuteczna w utrzymywaniu wapnia w macierzy kostnej. Wystarczające spożycie witaminy K może również zmniejszyć wydalanie wapnia w moczu. Kubek czerwonych porzeczek zawiera 15 proc. zalecanej dziennej wartości witaminy K.
6. Czerwona porzeczka poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego

Rekomendowane dzienne spożycie błonnika dla mężczyzn i kobiet wynosi odpowiednio 38 i 25 g. Składnik ten zapobiega zaparciom oraz wpływa na prawidłową perystaltykę jelit. Włókno pokarmowe (błonnik) jest również skuteczne w eliminowaniu cholesterolu z tętnic i naczyń krwionośnych. Jeśli chcesz dostarczyć sobie tej subtancji, korzystaj z sezonu i jak najczęściej sięgaj po czerwone porzeczki.

portal.abczdrowie.pl

6 korzyści zdrowotnych z jedzenia czerwonych porzeczek

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>