3 listopada – Światowy Dzień Kanapki. Rozgryź je wszystkie!

866
Wyświetleń

3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki. Towarzyszy nam codziennie, przygotowywana na różne sposoby. Serwowana na śniadanie, lunch i kolację, idealnie smakuje w duecie z ulubionymi dodatkami  – od mięs, po warzywa i sosy. Oto kilka ciekawych i oryginalnych przepisów dla wszystkich miłośników kanapek.

 Z okazji Światowego Dnia Kanapki przypomnijmy, skąd wzięła się ta pożywna przekąska. Na genialny pomysł przyrządzenia sandwicza, czyli dzisiejszej kanapki, wpadł hrabia Sandwich – John Montagu. To jemu zawdzięczamy zarówno angielską nazwę, jak i formę przekąski. Do stworzenia kanapki przyczyniło się – jak do wielu wynalazków – lenistwo. Hrabia był zapalonym miłośnikiem hazardu. Nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu z kartami, poprosił lokaja o podanie mu wołowiny włożonej między dwie kromki chleba, dzięki czemu nie musiał wstawać i brudzić rąk. Może

nie przez przypadek słowo „kanapka” jest tak podobne do „kanapy”, z której też czasami ciężko jest się ruszyć… Choć często sama kanapka rusza się z nami – do pracy, szkoły i na uczelnię.

 Przepisy dla miłośników kanapek:

  •  dla najmłodszych

 Najmłodsi nie zawsze lubią jeść to, co im podamy – często nie podoba im się wygląd, smak czy składniki. A jak kanapka zawiera warzywa – to staje się „niejadalna”. Spróbujmy zatem trochę poeksperymentować i… zrobić kanapkowego potwora lub kanapkę w kształcie kolorowej rybki. Wybierz ulubione pieczywo swojej pociechy, okrój je ze skórki, a następnie posmaruj delikatnym serkiem wiejskim. Potem chrupiąca rzodkiewka oraz soczysty ogórek ułożone na kanapkach tak, by imitowały łuski ryby. Plasterek czarnej oliwki doskonale nada się jako oko naszego zwierzaka. Ze świeżego szczypiorku dorabiamy płetwy i… gotowe. Z czasem z nielubianego śniadania robi się pyszna zabawa!

 Kanapka dla dzieci „Rybka”

Składniki:

  • pieczywo pszenne, kromka – 1 sztuka
  • Rama Classic
  • serek wiejski – 1 łyżka
  • ogórek – 0.5 sztuki
  • rzodkiewka – 1 sztuka
  • oliwka czarna – 1 sztuka
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo okrój ze skórki i posmaruj Ramą, dzięki której
    kanapka smakować będzie wyśmienicie. Skórki pozostaw na później. Następnie
    nałóż serek i rozsmaruj równomiernie.
  2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki – rozłóż
    na pieczywie imitując łuski rybki.
  3. Oliwkę umieść w miejscu oka, a szczypiorek i skórki
    pieczywa niech posłużą jako płetwy i ogon ryby. Kanapka Rybka gotowa!
  •  dla uczniów

 „W kanapce dla dzieci, jak i całej rodziny, powinny znaleźć się niezbędne składniki dla funkcjonowania naszego organizmu. Najlepiej, by bazę pod nią stanowiło pełnoziarniste pieczywo posmarowane margaryną, na przykład Ramą. Powstaje ona z tłuszczów roślinnych, będących źródłem dobrych tłuszczów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także witamin A, D i E” – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Zdrowe Tłuszcze!”. Do zestawu śniadaniowego możemy dodać także owoce, na przykład jabłko. Mniam!

„Potrójna” szkolna kanapka

Składniki:

  • chleb tostowy z ziarnami, kromki – 3 sztuki
  •  szynka drobiowa – 2 plastry
  • ogórek konserwowy – 0.5 sztuk
  • ser żółty – 2 plastry
  • ketchup łagodny – 1 łyżka
  • liśćsałaty – 1 sztuka
  • Rama Aero

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie kromki chleba tostowego posmaruj margaryną Rama, która podkreśli doskonały smak kanapki.
  2. Na dwóch kromkach połóż umyty i porwany liść sałaty oraz plastry szynki i sera. Ogórka pokrój w plasterki i połóż na kromki.
  3. Nałóż ketchup na każdą z nich, aby nadać im pomidorowy smak i tak przygotowane kromki połóż jedną na drugą.
  4. Nałóż na wierzch porwany liść sałaty i przykryj trzecią posmarowaną kromką chleba. Taką „potrójną” kanapkę przełóż np. do szkolnego pudełka na kanapki.
  •  dla studenta

 Cały dzień na uczelni, a w lodówce tylko kilka składników? Świetnie – wystarczy do przygotowania kanapki! Szynka, ogórek i pomidor – i gotowe!

 Śniadaniowa kanapka z szynką i świeżym ogórkiem

Składniki:

  • bułka typu „paluch” – 2 sztuki
  • Rama z masłem z solą morską
  • szynka wiejska gotowana – 4 plastry
  • twarożek kremowy – 120 gramów
  • zielony ogórek – 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe – 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój wzdłuż na pół i obie części posmaruj margaryną Rama, dzięki której nabierze ona wyjątkowego smaku.
  2. Teraz nałóż kremowy serek na dolną część bułki.
  3. Ogórka pokrój pod skosem w długie i cienkie plastry.
  4. Szynkę lekko zwiń i ułóż na kanapkach z twarożkiem, następnie połóż zwinięte plasterki ogórka.
  5. Pomidorki pokrój na plasterki i udekoruj kanapki.

  • dla zapracowanych

W pracy często kanapka zastępuje nam lunch. Przygotuj ją z pożywnych składników, na przykład z grillowanego mięsa. Świetnie sprawdzi się kurczak z dodatkiem awokado. Awokado to źródło dobrych tłuszczów roślinnych, które pomogą utrzymać poziom dobrego cholesterolu we krwi, czynnika ryzyka wystąpienia zawału serca.

Kanapki z grillowanym kurczakiem i awokado

Składniki:

  • pieczywo z pestkami dyni, kromki – 6 sztuk
  • Rama z masłem z solą morską
  • pierś kurczaka grillowana – 1 sztuka
  • awokado – 0.5 sztuk
  • pomidor – 0.5 sztuk
  • świeża kolendra – 0.5 pęczka
  • sok z połowy limonki
  • oliwa z oliwek
  • sałata karbowana ciemna

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokrój na cienkie kromki i opiecz, aby były chrupkie. Następnie wystudź i posmaruj cienką warstwą margaryny Rama, która podkreśli doskonały smak gotowej kanapki.
  2. Liście sałaty umyj i osusz, rozłóż na każdej kromce. Kurczaka, obrane awokado oraz pomidora pokrój w drobną kostkę.
  3. Pokrojone składniki połącz ze sobą, dodaj oliwę oraz pokrojoną kolendrę i sok z limonki.
  4. Wszystko delikatnie wymieszaj i powstałą salsę rozłóż na kromkach pieczywa. Kanapki udekoruj listkami kolendry.
  • dla amatorów fit kanapek

Dbasz o figurę, a hasło „kanapka z żółtym serem, wędliną i majonezem” przyprawia Cię o dreszcze? Spokojnie, kanapka też może być dla ciebie odpowiednią przekąską. Wystarczy tylko zastąpić składniki tymi mniej kalorycznymi. Fit kanapki z pastą z soczewicy to dobry sposób na zdrowe i lekkie śniadanie. Do przygotowania pasty najlepiej nadaje się soczewica czerwona, żółta lub pomarańczowa. Szybko się gotuje, a jej ziarna lekko się rozpadają, dzięki czemu łatwo zrobić z niej pyszne puree. Zdrowe śniadanie nie musi być pracochłonne, nie trzeba żegnać się z kanapką!

Fit kanapki z pastą z soczewicy

Składniki:

  • ugotowana soczewica – 1 szklanka
  • cebula – 1 sztuka
  • pieczarki – 5 sztuk
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do grilla – 1 łyżeczka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny – 1.5 łyżki
  • 8 kromek chleba żytniego
  • papryka – 1 sztuka
  • rukola – 40 gramów
  • kiełki rzodkiewki – 2 łyżki
  • kolendra – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • chili bez pestek – 0.5 łyżeczek
  • imbir do smaku
  • czarnuszka do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości. Pokrojoną cebulkę podsmaż na Ramie Smaż jak szef kuchni, która wydobędzie doskonały smak dania. Do cebuli dodaj obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i smaż, aż zmiękną.
  2. Pod koniec dodaj do smaku imbir (mielony lub świeży) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Jeszcze ciepła soczewicę połącz ze składnikami z patelni, wymieszaj, całość zblenduj i wystudź.
  4. Dopraw przyprawą do grilla. Do gotowej wystudzonej masy dodaj kolendrę, chilli i sok z cytryny. Podawaj z pieczywem, posyp ziarenkami czarnuszki. Przygotowane kanapki doskonale smakują udekorowane dodatkowo paseczkami papryki, rukoli i kiełkami.

Smacznego!

3 listopada – Światowy Dzień Kanapki. Rozgryź je wszystkie!

O Autorze
-

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>